Till Luossajärvi

Hjalmar Lundbohm färdas på Torneälven i en traditionell älvbåt påväg till arbetet i Luossajärvi, sommaren 1890. Foto: Okänd. Bildägare: Kiruna bildarkiv. Hjalmar Lundbohm färdas på Torneälven i en traditionell älvbåt påväg till arbetet i Luossajärvi, sommaren 1890. Foto: Okänd. Bildägare: Kiruna bildarkiv.

 
Hjalmar Lundbohm kom till det nordliga rummet första gången 1889, då han arbetade i apatitkommisisonen i Malmberget. Sommaren 1890 fortsatte arbetet i kommissionen och då kom Lundbohm för första gången till Luossajärvi för att undersöka Kiirunavaara och Luossavaara malmberg.

Färdvägen till de båda bergen var lång och besvärlig. Huvudleden till platsen gick från Gällivaare – Malmberget över Moskojärvi - Piilijärvi – Svappavaara, ned till Torne älv och Jukkasjärvi. Därefter med båt upp till Kurravaara, för att sedan begagna sig av den gamla stigen upp till Luossajärvi. Senare nyttjades även en västligare sträckning, där man följde Kalixälven upp till Homojokk, för att sedan följa den tidigare stakningen av den tänkta järnvägssträckan till Luossajärvi. Nackdelen med den västligare sträckningen var avsaknad av härbärgen för nattvila.

Etiketter: det nordliga rummet

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Tomas Richter » Lundbohm och konsten:  ”...snabb korrigering där...Bravo”

  • Tomas Richter » Lundbohm och konsten:  ”Hej Hjalmar, A. Är du släkt m Ali Lundbohm B. Hasselbergs skulpterande bild ovan..”

  • Lars Hedström » Ledningsfrågan för LKAB:  ”Otroligt intressant! Det är som att förflyttas till livet i Kiruna vid förra sek..”

  • Per kroon » Teknikutveckling och energibehov:  ”Sådan duktig projektledare o framsynt Hjalmar var Så lättförstått du skrivit om ..”

  • Rolf Johansson » Samhällets placering:  ”Intressant med "modern" historia där det får att de facto går att se hur visione..”

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln